Tinta pilu dari seorang sahabat

.. 02 SEPTEMBER 2010 ..

Nukilan Izzah (bukan nama sebenar)

Seperti biasa , pagi tuh aku dapat mesej dari ibu ' izzah, bangun sahur . dah lewat neyh ' . aku pun bangun dan kejut housemate aku yang laen . then aku pon reply balik mesej ibu , ' thanks ibu , sayang ibu . ibu bersahur dengan sape jew ? . sementara aku menanti mesej dari ibu , aku solat subuh dulu sebab dah azan . selepas solat , aku tengok handset aku , 1 message receive . aku pun bace mesej tuh . ternyata ibu membalas ' ibu seorang je , baba pg outstation kat KL ' . aku membalas ' ouch , yeke ? rindu kat baba , naty kemsalam baba ye ' . Mesej aku ngan ibu berhenti sampai situ kerana ibu pun bersiap untuk pg kerja dan aku bersiap untuk ke kelas .

Aku ke kelas seperti biasa . Pagi tuh ternyata aku terlambat sebab aku tertido selepas solat subuh . sebenar nya , kelas aku pukul 8 pagi , tapy terlambat sehingga aku lambat 1 jam ! tapy , tape . ade sejam lagi yang boleh aku masuk (dalam kelas) . selepas habis kelas , aku terasa nak mesej ngan baba . Aku pun mesej baba , ' Assalamualaikum baba , pekaba ? baba sehat ? baba , ibu cakap baba kursus kat KL , bile ye baba balik ? sebab izzah balik besok ( jumaat ) untuk cuti raye . izzah pun ade beli baju batik yang baba kirim tuh , tak saba nak tengok baba pakai . hee ' .. lambat jugak baba balas . sehingga kan bila aku habis kelas dalam pukul 1 pun , baba tak balas lagi . tape lah , aku faham . baba busy agak nya . aku ngan mira pun ambil keputusan untuk stay kat surau sebab azan zohor nak berkumandang . selepas selesai solat zohor , aku dapat 1 mesej dari baba .. ' wslm angah , baba ade meeting tady .. ye , baba ade kursus kat USIM . dah 2 hari baba kat cni . insyaAllah , petang neyh baba balik jb .. terima kasih anakku . ' aku pun tersenyum dapat mesej dari baba sambil membayangkan mesti baba segak memakai baju batik yang aku beli tuh :) . aku pun ke kelas semula . kelas biochem dari pukul 2-5 pm ..

biase lah , kalau dalam kelas aku silent kan handphone aku . sebab takut menganggu orang lain .. dan aku pun letak handphone aku dalam beg .. selepas habis kelas , aku terus balik ke rumah sebab nak bersedia untuk berbuka puasa . rumah sewa , jady boleh masak . Aku pun tak tengok handphone aku . Sampai suatu ketika , handphone rumet aku , mira berbunyi . aku tak mengendahkan lah sebab mungkin dari family dia .. selepas mira angkat phone tuh , mira datang kat aku .. (time tuh aku tengah goreng ayam) .. ' izzah . along kau call aku .. dia cakap dia mesej kau tak balas ' along aku takkan call aku sebab handphone aku rosak .. tak boleh terima call in and call out . aku pun membalas ' dia cakap apa ? kenapa tak pass kat aku jew ? ' .. ' izzah , baba kau accident kat highway .. kete dia langgar lori ' . Bila aku dengar ape yang mira cakap kan tuh , aku terus terduduk . ' Ya Allah , Ya Allah , Ya Allah .. aku mengucap .. aku jadi blurr , aku TERDIAM dan TERGAMAM ! aku terus pinjam handphone mira untuk call ibu aku , tapy tak menjawab . banyak kali aku call , tetap tak jawab . aku naik risau . aku panik . jady , aku pun amik keputusan untuk call along aku .. ' along , camne baba ? camne bole accident ? baba camne sekarang ? okeh tak ?? . tidak aku sangka airmata aku mengalir deras :( .. along aku menjawab ' along pun tak tahu condition baba camne . yang along tahu baba accident langgar lori kat highway pagoh .. sekarang neyh ambulans on the way anta baba pg hospital . jangan risau ye , insyaAllah baba okeh ' along cuba menenangkan aku .. aku cuba kawal perasaan dan terus berdoa .. ya Allah , selamatkan lah baba aku . ( aku solat asar ) . selepas aku solat asar , ibu call aku . ibu sebak , aku dengar ibu menangis tapy ibu cuba kawal .. ' izzah , baba accident .. kereta depan baba remuk teruk , sekarang ibu kat hospital tunggu ambulans bawak baba ' aku dengar ibu menangis .. aku terasa akan linangan airmata ibu itu :( ; ' ibu , sabar ibu . sabar . ingat Allah ibu .. ibu , izzah nak balik ibu . izzah nak balik .. nak balik ibu .. izzah bak tengok baba ' aku merayu kat ibu .. ' jangan balik lagi izzah , esok kan ada test . penting tuh .. insyaAllah baba okeh . jangan risau ye nak . kalau ada pape berita tentang baba , ibu inform ' ibu cuma menenangkan aku ..

Pada waktu itu , aku memang tidak tenang sehinggakan aku tak selera nak berbuka .. aku sentiasa memandang handphone aku kot kot ibu atau along aku informkan pasal baba .. selepas solat maghrib , masih tiada kabar berita dari ibu atau pun along .. aku bernekad untuk anta mesej kat ibu . 'salam ibu , baba camne ? sume okeh kan ibu ? ' .. lama aku tunggu ibu balas , ibu tak balas .. hati aku tak keruan , aku risau .. tak henti henti aku berdoa , Ya ALLAH , selamat kan lah baba aku .. Aku try call along pakai handphone housemate aku , ' along , ade dapat pape berita tak pasal baba ? along jawab , ' blom lagi , ibu tak beritahu pape pun . along pun risau neyh .. tape lah angah , doakan yang terbaek untuk baba ye . insyaAllah .. baba tak apa apa ' . aku cuba menenangkan diri sendiri ..

Sesungguh nya , pada malam tuh aku tak pg solat teraweh , fikiran aku tak keruan . aku asyik memikirkan pasal baba .. selepas solat isyak , aku duduk di meja study . aku bukak buku . aku ade test esok . sejujur nya , fikiran aku melayang memikirkan keadaan baba .. buku di depan mata aku tak endahkan .. housemate aku yang laen cuba menenangkan aku .. ' insyaAllah izzah , baba kau tak apa apa .. ' . mungkin dorang tengok aku laen macam jew malam tuh .. takpe , aku teruskan study dan dalam pada masa yang sama , aku tetap tak tenang .. ( waktu berdetik detik demi detik ) .. aku memerhatikan jam handphone , dah pukul 930 malam , takde cerita pun pasal baba .. aku sabar lagi .. mungkin ibu busy kat hospital . dalam setengah jam kemudian , aku dapat mesej dari ibu .. kira kira pukul 10 malam , ' salam . izzah , baba dimasukkan kat ICU . kepala baba keluar banyak teruk , doa banyak banyak nak agar baba kamu selamat ' . mesej ibu sampai disitu sahaja . aku jadi lebih risau .. aku menangis sendirian .. aku risau baba . fikiran aku hanya lah BABA , BABA , BABA , BABA !! dan dalam masa yang sama jugak , mira masuk bilik , dan bagi phone dia kat aku .. ' nah , aloing kau call ' .. aku pun menjawab ' aku dengar along menangis .. ' angah , baba KRITIKAL .. KRITIKAL dekk .. ' Kepala baba cedera teruk time accident tady . Kita doa angah semoga baba selamat ' along berkata dalam keadaan sebak .. ' insyaAllah along . along , angah nak balik . nak jumpe baba . nak jumpe baba .. ' aku berkata dengan linangan air mata . Dalam pukul 1030 pm , aku dengar handphone aku berbunyi , tanda 1 mesej diterima . aku berlari lari anak untuk dapat kan handphone yang ada dalam bilik .. bila aku bukak mesej tuh , aku lihat pengirim nya ialah ibu .. bila aku baca mesej tuh , aku kelu .. ' BABA DAH TAKDE . BABA DAH TINGGALKAN KITA . BABA DAH MENINGGAL NAK ! ' aku terduduk dan menangis teresak -esak .. housemate aku datang dan menenangkan aku .. sabar izzah , sabar .. Allah lebih sayangkan baba kau .. sabar .. ( perbualan dicut )

Selepas aku mendengar berita ketiadaan baba , aku terus mendapatkan handphone aku .. aku mesej along aku . ' along , angah nak balik . ambek angah kat sini along , plisssss :( ' .. dan dalam beberapa minit kemudian , along membalas ' baiklah , along ke sane sekarang . prepare barang barang ' . Benar , fikiran aku kusut sangat pada masa tuh . Aku hanya memikirkan BABA jew ! :( .. Aku tak henti henti menangis . Sejujur nya , aku tidak kemas apa - apa pun kekuatan . Aku hanya membawa dalam beberapa helai pakaian aku dan BAJU BATIK yang aku belikan untuk arwah baba :( Aku nak sangat tengok baba pakai baju tuh :( ..

Dalam perjalanan pulang ke rumah , suasana sepi menyelubungi kami dalam kereta . aku diam tanpa berkata - kata . aku percaya , along juga punyai perasaan sama aku . sedih yang tidak terhingga :( .. Sepanjang perjalanan , aku tidak boleh lelapkan mata .. Aku rindukan baba .. Aku nak jumpa baba :( Aku nak jumpa baba :( ~

Kami sampai rumah dalam pukul 4.30 am . Semasa aku tiba , aku lihat beberapa buah kereta (kenalan arwah baba) berada di depan rumah aku .. Tanpa berfikir apa - apa , aku masuk ke dalam rumah .. Aku sebak ! Aku mendapatkan ibu yang kelihatan sugul di hujung pintu , aku peluk ibu erat -erat .. ' Ibu , angah banyak buat salah ngan baba ibu , nape baba pg awal ibu ? nape ibu ? nape baba tak tunggu sampai angah dapat segulung ijazah ibu ? angah tak sempat balas jasa baba ibu ' .. ' angah , neyh sume telah tersurat nak .. terima kenyataan yang baba dah takde .. baba dah tinggalkan kita ' ibu cuba tenangkan aku .. Selepas itu , di ruang tamu rumah , aku perlahan-lahan pg ke arah sekujur tubuh ditutupi oleh kain batik .. aku pg dekat dekat .. aku cuba beranikan diri , aku yakin dia bukan baba . dia bukan baba !! aku berada dekat dengan sekujur tubuh itu , aku buka pelan pelan kain batik itu .. aku tak tahan sebak .. aku menangis . aku menangis .. ya Allah , kenapa baba pg dulu ? kenapa cepat sangat baba ?? angah tak sempat mintak maaf baba .. angah tak sempat .. angah tak dapat tengok baba pakai baju batik yang angah belikan untuk baba ~ baba , baba ... :( aku lihat benar ada kecederaan di bahagian muke baba ( maaf , tak boleh detailkan ) .. aku terus bersandar di tebing dinding pintu , sambil memikirkan akan kenangan aku bersama baba dahulu . baru sahaja minggu lepas , aku balik rumah . baba belanja aku makan , bergurau senda ngan aku . angah tak sangka baba , itu gurau senda baba yang terakhir dengan angah baba ! :(

Hari semakin siang , orang ramai pun semakin ramai berkumpul di halaman rumah kami untuk memberi penghormatan terakhir kepada arwah baba .. Aku dapat tahu yang jenazah akan dikebumikan di kampung ibu , di melaka . mungkin akan bergerak ke melaka pada pukul 11 pagi .. Sementara itu , aku pg ke bilik .. Aku lihat ada bungkusan hadiah di atas katil .. aku pg ke bucu katil dan ambil hadiah itu .. Tiba-tiba , ibu menyerpa dari belakang , angah .. itu hadiah birthday dari baba untuk angah ( birthday aku dah dekat , 9 sept naty ) ~ baba beli kan awal - awal lagy . kan kalau tade pape angah cakap balik esok (jumaat) , jady baba pun letak dalam bilik angah .. tanpa ku sedari , air mata ku mengalir sekali lagi tanpa diundang .. patut lah , baba beli awal ~ rupa nya , baba lihat angah bukak hadiah neyh dari JAUH yeee .. terima kasih baba , ingat juga baba dengan birthday angah ye .. :( - (perbualan dicut)

Jenazah arwah baba telah dibawa ke melaka selepas solat jumaat dan tiba di melaka dalam pukul 4 petang . setiba nya kami di rumah maklong , ramai sedara mara telah berkumpul .. aku lihat , ramai yang suram . mungkin mereka sedih .. aku paling sedih tengok ibu . ibu betul betul nampak pucat , tak bermaya . aku kesian tengok ibu :( jenazah arwah baba sekali lagi diturunkan untuk diberi penghormatan terakhir oleh orang ramai .. bila aku lihat ramai yang mengalirkan airmata , aku jadi sebak . aku turut menangis :( aku sayangkan baba :( aku sayangkan baba sangat sangat :( ~ ramai cakap , muka arwah baba meninggal tak macam orang accident . muka baba elok jew , macam tengah tidur .. aku tatap muka baba lama lama , baba .. maaf an angah , maaf an angah :(

Dalam lepas asar , kira-kira 4.50 petang , arwah disembahyangkan di masjid terdekat dan dibawa ke tanah perkuburan . pada waktu itu , cuaca sungguh sepoi sepoi bahasa . seolah -olah merasa kesedihan yang kami rasa .. aku lihat dari jauh baba dimasukkan ke dalam liang lahat , baba dikambus tanah .. ' baba , baba duduk hati hati dalam tuh ye , insyaAllah .. baba sehat saje baba ' hati aku berbicara .. sesaat talkin dibacakan , aku jadi sebak lagi sekali . aku peluk ibu erat -erat .. aku menangis , dan ibu juga turut menangis .. kami jady bertambah tambah sebak pabila imam yang membacakan talkin itu turut sebak .. ditambah dengan cuaca yang suram , keadaan menjadi sedih :( .. selepas selesai semua , dan orang ramai beredar dari tanah perkuburan , aku , ibu dan along serta kakak iparku - tinggal seketika di pusara baba .. kami memberi penghormatan terakhir buat baba .. baba , insyaAllah baba sehat sehat aje . kami doakan baba :( kami doakan baba tenang di sana ye .. kami tak dapat lagi dengar gelak tawa baba , gurau senda baba .. :( KAMI RINDUKAN BABA SANGAT SANGAT ~ SANGAT SANGAT BABA ........


* p/s : maaf . banyak bahagian yang perlu saya cut .. maafkan saya , ada hal -hal peribadi tinta rakan yang tertentu yang tak sepatut nya diberitahu .

Semoga roh Uncle Amir dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

Reply to this post

Post a Comment

Monday, September 06, 2010

Tinta pilu dari seorang sahabat

Posted by Sara Shafiqa at 5:54 AM
.. 02 SEPTEMBER 2010 ..

Nukilan Izzah (bukan nama sebenar)

Seperti biasa , pagi tuh aku dapat mesej dari ibu ' izzah, bangun sahur . dah lewat neyh ' . aku pun bangun dan kejut housemate aku yang laen . then aku pon reply balik mesej ibu , ' thanks ibu , sayang ibu . ibu bersahur dengan sape jew ? . sementara aku menanti mesej dari ibu , aku solat subuh dulu sebab dah azan . selepas solat , aku tengok handset aku , 1 message receive . aku pun bace mesej tuh . ternyata ibu membalas ' ibu seorang je , baba pg outstation kat KL ' . aku membalas ' ouch , yeke ? rindu kat baba , naty kemsalam baba ye ' . Mesej aku ngan ibu berhenti sampai situ kerana ibu pun bersiap untuk pg kerja dan aku bersiap untuk ke kelas .

Aku ke kelas seperti biasa . Pagi tuh ternyata aku terlambat sebab aku tertido selepas solat subuh . sebenar nya , kelas aku pukul 8 pagi , tapy terlambat sehingga aku lambat 1 jam ! tapy , tape . ade sejam lagi yang boleh aku masuk (dalam kelas) . selepas habis kelas , aku terasa nak mesej ngan baba . Aku pun mesej baba , ' Assalamualaikum baba , pekaba ? baba sehat ? baba , ibu cakap baba kursus kat KL , bile ye baba balik ? sebab izzah balik besok ( jumaat ) untuk cuti raye . izzah pun ade beli baju batik yang baba kirim tuh , tak saba nak tengok baba pakai . hee ' .. lambat jugak baba balas . sehingga kan bila aku habis kelas dalam pukul 1 pun , baba tak balas lagi . tape lah , aku faham . baba busy agak nya . aku ngan mira pun ambil keputusan untuk stay kat surau sebab azan zohor nak berkumandang . selepas selesai solat zohor , aku dapat 1 mesej dari baba .. ' wslm angah , baba ade meeting tady .. ye , baba ade kursus kat USIM . dah 2 hari baba kat cni . insyaAllah , petang neyh baba balik jb .. terima kasih anakku . ' aku pun tersenyum dapat mesej dari baba sambil membayangkan mesti baba segak memakai baju batik yang aku beli tuh :) . aku pun ke kelas semula . kelas biochem dari pukul 2-5 pm ..

biase lah , kalau dalam kelas aku silent kan handphone aku . sebab takut menganggu orang lain .. dan aku pun letak handphone aku dalam beg .. selepas habis kelas , aku terus balik ke rumah sebab nak bersedia untuk berbuka puasa . rumah sewa , jady boleh masak . Aku pun tak tengok handphone aku . Sampai suatu ketika , handphone rumet aku , mira berbunyi . aku tak mengendahkan lah sebab mungkin dari family dia .. selepas mira angkat phone tuh , mira datang kat aku .. (time tuh aku tengah goreng ayam) .. ' izzah . along kau call aku .. dia cakap dia mesej kau tak balas ' along aku takkan call aku sebab handphone aku rosak .. tak boleh terima call in and call out . aku pun membalas ' dia cakap apa ? kenapa tak pass kat aku jew ? ' .. ' izzah , baba kau accident kat highway .. kete dia langgar lori ' . Bila aku dengar ape yang mira cakap kan tuh , aku terus terduduk . ' Ya Allah , Ya Allah , Ya Allah .. aku mengucap .. aku jadi blurr , aku TERDIAM dan TERGAMAM ! aku terus pinjam handphone mira untuk call ibu aku , tapy tak menjawab . banyak kali aku call , tetap tak jawab . aku naik risau . aku panik . jady , aku pun amik keputusan untuk call along aku .. ' along , camne baba ? camne bole accident ? baba camne sekarang ? okeh tak ?? . tidak aku sangka airmata aku mengalir deras :( .. along aku menjawab ' along pun tak tahu condition baba camne . yang along tahu baba accident langgar lori kat highway pagoh .. sekarang neyh ambulans on the way anta baba pg hospital . jangan risau ye , insyaAllah baba okeh ' along cuba menenangkan aku .. aku cuba kawal perasaan dan terus berdoa .. ya Allah , selamatkan lah baba aku . ( aku solat asar ) . selepas aku solat asar , ibu call aku . ibu sebak , aku dengar ibu menangis tapy ibu cuba kawal .. ' izzah , baba accident .. kereta depan baba remuk teruk , sekarang ibu kat hospital tunggu ambulans bawak baba ' aku dengar ibu menangis .. aku terasa akan linangan airmata ibu itu :( ; ' ibu , sabar ibu . sabar . ingat Allah ibu .. ibu , izzah nak balik ibu . izzah nak balik .. nak balik ibu .. izzah bak tengok baba ' aku merayu kat ibu .. ' jangan balik lagi izzah , esok kan ada test . penting tuh .. insyaAllah baba okeh . jangan risau ye nak . kalau ada pape berita tentang baba , ibu inform ' ibu cuma menenangkan aku ..

Pada waktu itu , aku memang tidak tenang sehinggakan aku tak selera nak berbuka .. aku sentiasa memandang handphone aku kot kot ibu atau along aku informkan pasal baba .. selepas solat maghrib , masih tiada kabar berita dari ibu atau pun along .. aku bernekad untuk anta mesej kat ibu . 'salam ibu , baba camne ? sume okeh kan ibu ? ' .. lama aku tunggu ibu balas , ibu tak balas .. hati aku tak keruan , aku risau .. tak henti henti aku berdoa , Ya ALLAH , selamat kan lah baba aku .. Aku try call along pakai handphone housemate aku , ' along , ade dapat pape berita tak pasal baba ? along jawab , ' blom lagi , ibu tak beritahu pape pun . along pun risau neyh .. tape lah angah , doakan yang terbaek untuk baba ye . insyaAllah .. baba tak apa apa ' . aku cuba menenangkan diri sendiri ..

Sesungguh nya , pada malam tuh aku tak pg solat teraweh , fikiran aku tak keruan . aku asyik memikirkan pasal baba .. selepas solat isyak , aku duduk di meja study . aku bukak buku . aku ade test esok . sejujur nya , fikiran aku melayang memikirkan keadaan baba .. buku di depan mata aku tak endahkan .. housemate aku yang laen cuba menenangkan aku .. ' insyaAllah izzah , baba kau tak apa apa .. ' . mungkin dorang tengok aku laen macam jew malam tuh .. takpe , aku teruskan study dan dalam pada masa yang sama , aku tetap tak tenang .. ( waktu berdetik detik demi detik ) .. aku memerhatikan jam handphone , dah pukul 930 malam , takde cerita pun pasal baba .. aku sabar lagi .. mungkin ibu busy kat hospital . dalam setengah jam kemudian , aku dapat mesej dari ibu .. kira kira pukul 10 malam , ' salam . izzah , baba dimasukkan kat ICU . kepala baba keluar banyak teruk , doa banyak banyak nak agar baba kamu selamat ' . mesej ibu sampai disitu sahaja . aku jadi lebih risau .. aku menangis sendirian .. aku risau baba . fikiran aku hanya lah BABA , BABA , BABA , BABA !! dan dalam masa yang sama jugak , mira masuk bilik , dan bagi phone dia kat aku .. ' nah , aloing kau call ' .. aku pun menjawab ' aku dengar along menangis .. ' angah , baba KRITIKAL .. KRITIKAL dekk .. ' Kepala baba cedera teruk time accident tady . Kita doa angah semoga baba selamat ' along berkata dalam keadaan sebak .. ' insyaAllah along . along , angah nak balik . nak jumpe baba . nak jumpe baba .. ' aku berkata dengan linangan air mata . Dalam pukul 1030 pm , aku dengar handphone aku berbunyi , tanda 1 mesej diterima . aku berlari lari anak untuk dapat kan handphone yang ada dalam bilik .. bila aku bukak mesej tuh , aku lihat pengirim nya ialah ibu .. bila aku baca mesej tuh , aku kelu .. ' BABA DAH TAKDE . BABA DAH TINGGALKAN KITA . BABA DAH MENINGGAL NAK ! ' aku terduduk dan menangis teresak -esak .. housemate aku datang dan menenangkan aku .. sabar izzah , sabar .. Allah lebih sayangkan baba kau .. sabar .. ( perbualan dicut )

Selepas aku mendengar berita ketiadaan baba , aku terus mendapatkan handphone aku .. aku mesej along aku . ' along , angah nak balik . ambek angah kat sini along , plisssss :( ' .. dan dalam beberapa minit kemudian , along membalas ' baiklah , along ke sane sekarang . prepare barang barang ' . Benar , fikiran aku kusut sangat pada masa tuh . Aku hanya memikirkan BABA jew ! :( .. Aku tak henti henti menangis . Sejujur nya , aku tidak kemas apa - apa pun kekuatan . Aku hanya membawa dalam beberapa helai pakaian aku dan BAJU BATIK yang aku belikan untuk arwah baba :( Aku nak sangat tengok baba pakai baju tuh :( ..

Dalam perjalanan pulang ke rumah , suasana sepi menyelubungi kami dalam kereta . aku diam tanpa berkata - kata . aku percaya , along juga punyai perasaan sama aku . sedih yang tidak terhingga :( .. Sepanjang perjalanan , aku tidak boleh lelapkan mata .. Aku rindukan baba .. Aku nak jumpa baba :( Aku nak jumpa baba :( ~

Kami sampai rumah dalam pukul 4.30 am . Semasa aku tiba , aku lihat beberapa buah kereta (kenalan arwah baba) berada di depan rumah aku .. Tanpa berfikir apa - apa , aku masuk ke dalam rumah .. Aku sebak ! Aku mendapatkan ibu yang kelihatan sugul di hujung pintu , aku peluk ibu erat -erat .. ' Ibu , angah banyak buat salah ngan baba ibu , nape baba pg awal ibu ? nape ibu ? nape baba tak tunggu sampai angah dapat segulung ijazah ibu ? angah tak sempat balas jasa baba ibu ' .. ' angah , neyh sume telah tersurat nak .. terima kenyataan yang baba dah takde .. baba dah tinggalkan kita ' ibu cuba tenangkan aku .. Selepas itu , di ruang tamu rumah , aku perlahan-lahan pg ke arah sekujur tubuh ditutupi oleh kain batik .. aku pg dekat dekat .. aku cuba beranikan diri , aku yakin dia bukan baba . dia bukan baba !! aku berada dekat dengan sekujur tubuh itu , aku buka pelan pelan kain batik itu .. aku tak tahan sebak .. aku menangis . aku menangis .. ya Allah , kenapa baba pg dulu ? kenapa cepat sangat baba ?? angah tak sempat mintak maaf baba .. angah tak sempat .. angah tak dapat tengok baba pakai baju batik yang angah belikan untuk baba ~ baba , baba ... :( aku lihat benar ada kecederaan di bahagian muke baba ( maaf , tak boleh detailkan ) .. aku terus bersandar di tebing dinding pintu , sambil memikirkan akan kenangan aku bersama baba dahulu . baru sahaja minggu lepas , aku balik rumah . baba belanja aku makan , bergurau senda ngan aku . angah tak sangka baba , itu gurau senda baba yang terakhir dengan angah baba ! :(

Hari semakin siang , orang ramai pun semakin ramai berkumpul di halaman rumah kami untuk memberi penghormatan terakhir kepada arwah baba .. Aku dapat tahu yang jenazah akan dikebumikan di kampung ibu , di melaka . mungkin akan bergerak ke melaka pada pukul 11 pagi .. Sementara itu , aku pg ke bilik .. Aku lihat ada bungkusan hadiah di atas katil .. aku pg ke bucu katil dan ambil hadiah itu .. Tiba-tiba , ibu menyerpa dari belakang , angah .. itu hadiah birthday dari baba untuk angah ( birthday aku dah dekat , 9 sept naty ) ~ baba beli kan awal - awal lagy . kan kalau tade pape angah cakap balik esok (jumaat) , jady baba pun letak dalam bilik angah .. tanpa ku sedari , air mata ku mengalir sekali lagi tanpa diundang .. patut lah , baba beli awal ~ rupa nya , baba lihat angah bukak hadiah neyh dari JAUH yeee .. terima kasih baba , ingat juga baba dengan birthday angah ye .. :( - (perbualan dicut)

Jenazah arwah baba telah dibawa ke melaka selepas solat jumaat dan tiba di melaka dalam pukul 4 petang . setiba nya kami di rumah maklong , ramai sedara mara telah berkumpul .. aku lihat , ramai yang suram . mungkin mereka sedih .. aku paling sedih tengok ibu . ibu betul betul nampak pucat , tak bermaya . aku kesian tengok ibu :( jenazah arwah baba sekali lagi diturunkan untuk diberi penghormatan terakhir oleh orang ramai .. bila aku lihat ramai yang mengalirkan airmata , aku jadi sebak . aku turut menangis :( aku sayangkan baba :( aku sayangkan baba sangat sangat :( ~ ramai cakap , muka arwah baba meninggal tak macam orang accident . muka baba elok jew , macam tengah tidur .. aku tatap muka baba lama lama , baba .. maaf an angah , maaf an angah :(

Dalam lepas asar , kira-kira 4.50 petang , arwah disembahyangkan di masjid terdekat dan dibawa ke tanah perkuburan . pada waktu itu , cuaca sungguh sepoi sepoi bahasa . seolah -olah merasa kesedihan yang kami rasa .. aku lihat dari jauh baba dimasukkan ke dalam liang lahat , baba dikambus tanah .. ' baba , baba duduk hati hati dalam tuh ye , insyaAllah .. baba sehat saje baba ' hati aku berbicara .. sesaat talkin dibacakan , aku jadi sebak lagi sekali . aku peluk ibu erat -erat .. aku menangis , dan ibu juga turut menangis .. kami jady bertambah tambah sebak pabila imam yang membacakan talkin itu turut sebak .. ditambah dengan cuaca yang suram , keadaan menjadi sedih :( .. selepas selesai semua , dan orang ramai beredar dari tanah perkuburan , aku , ibu dan along serta kakak iparku - tinggal seketika di pusara baba .. kami memberi penghormatan terakhir buat baba .. baba , insyaAllah baba sehat sehat aje . kami doakan baba :( kami doakan baba tenang di sana ye .. kami tak dapat lagi dengar gelak tawa baba , gurau senda baba .. :( KAMI RINDUKAN BABA SANGAT SANGAT ~ SANGAT SANGAT BABA ........


* p/s : maaf . banyak bahagian yang perlu saya cut .. maafkan saya , ada hal -hal peribadi tinta rakan yang tertentu yang tak sepatut nya diberitahu .

Semoga roh Uncle Amir dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

0 comments on "Tinta pilu dari seorang sahabat"

Post a Comment